Vem är Jens?

Hur hamnade du på SeventyOne?

För flera år sedan arbetade jag som UX konsult på TUI i ett team. Håkan var den som tog in mig och var sedan agil coach i det teamet. I teamet som satt bredvid mig jobbade David som coach. Vi höll sporadisk kontakt under åren även om vi inte fick jobba ihop. I slutet av 2017 fick jag kontakt med ett stort företag som ville att jag skulle börja där, och jag var ganska sugen. I sista steget av intervjuerna skulle jag fixa några rekommendationer, så jag hörde av mig till Håkan. Håkan sa självklart att han kunde hjälpa mig, men frågade även om jag inte skulle börja på deras nystartade företag. Och på den vägen är det.

Vad har du gjort tidigare som betytt mycket för dig?

I jobbsammanhang gillar jag att hjälpa andra och bygga upp saker. Jag har under åren fått möjligheten att bygga upp både flera utbildningar som hjälper både designers och ledare i sin vardag. Lyckas de, så betyder det mycket för mig. Jag är även stolt över Design Leadership Community, en förening för att stötta designledare i sitt arbete. Utanför jobbet är det såklart mycket som har med min familj och barn att göra.

Vad driver dig och vad tycker du är kul?

Som ovan gillar jag att hjälpa andra och bygga nya saker. Jag är nog inte så bra att förvalta något as-is. Att jobba som coach är perfekt roll för mig där jag får stöta designers, teams, ledare och chefer med att komma vidare. Ofta är det svårt när man själv är inne i ett arbete eller fråga, att man själv inte kan se stigen för all skog. Att hjälpa andra att hitta stigen och våga ta ett steg på den, det gillar jag att hjälpa till med.

Vad har du för värderingar eller principer, vad är viktigt för dig?

Jag gillar att arbeta på ställen där det finns både värderingar och principer att hänga upp sitt arbete och förhållningssätt på. Jag är så så klart influerad av värderingar och principer från det agila, lean, design thinking och responsiva organisationer.

Vad eller vem är dina inspirationskällor?

Jag läser en del och lyssnar gärna på andra. Ofta är det böcker, poddar och artiklar inom design, ledarskap, agilt och organisation. Det som inspirerar mig mest är nog de personer jag arbetar med. Det spelar ingen roll hur mycket teori och modeller man har, det viktiga är att man gör något med detta. Ofta försöker jag ju införa nya metoder, processer och arbetssätt hos de jag jobbar med. Men att se att de faktiskt jobbar och kämpar och växer, det är inspirerar mig mest. 

Vad tror du är nästa stora grej eller trend som kommer påverka dig i ditt arbete?

Hmm, lite osäker. Vi har ju nu jobbat digitalt och på distans i några år. Om vi har tur så är snart Corona över, och det kommer nog påverka oss. Frågan är om vi igen kommer att gå tillbaka till kontoret igen eller om vi kommer att jobba på distans. Jag uppskattar verkligen att arbeta hemifrån men tror att det vore bra att kunna träffa mina kunder igen fysiskt. Jag hoppas dock på en balans där jag kan fortsätta jobba hemifrån några dagar i veckan.

Vad är dina främsta handfasta tips att arbeta som konsult?

Eftersom jag jag i botten är designer så återkommer jag ofta till samma process när jag arbetar med förändring och arbetssätt hos mina kunder.

  1. Börja med att bygga tillit och trygghet.
  2. Försök att förstå vilket problem som du egentligen ska lösa och för vem, genom att ha stora öron och liten mun.
  3. Var tydlig med att definiera vilket problem du försöker lösa.
  4. Arbeta med alternativa lösningar och framtider. Olika lösningar kan lösa samma problem.
  5. Testa genom att göra. Ta en lösning och se om det fungerar. Om inte, börja om från början.

Detta är en serie där vi intervjuar våra medarbetare. Läs även mer om SeventyOne och att jobba hos oss