Vem är Håkan?

Hur hamnade du på SeventyOne?

Jag och min medgrundare David hade jobbat tillsammans tidigare och eftersom vi gillade att jobba tillsammans, och har alltid tyckt om att designa bra organisationer, kändes det som ett naturligt steg att testa att bygga ett företag från grunden. Vår ambition var att ta det vi lärt oss och skapa det bästa företaget, för både anställda och för våra kunder. Det beslutet har jag aldrig ångrat.

Vad har du gjort tidigare som betytt mycket för dig?

Jag har alltid jobbat med människor. Att få individer att växa och ta nästa steg, ledningsgrupper att våga leda annorlunda, att bygga team som skapar fantastiska produkter och har en orolig och lärorik tid på jobbet. Det har varit ett grundtema i mitt arbetsliv, och med människorna jag träffat har jag fått skapa relationer som betyder mycket för mej.

Vad driver dig och vad tycker du är kul?

Jag älskar att ständigt utveckla mej, testa nya saker och få med mej andra på förändringarna. Om jag har gjort en sak på ett sätt vill jag testa och göra det på ett annat sätt nästa gång, för jag har ju lärt mej något på vägen. Och sen tycker jag det är väldigt kul, och svårt, med ledarskap. Att leda smart så att resultatet blir bra och att de jag leder kan själva ta över är oerhört stort och kul.

Vad har du för värderingar eller principer, vad är viktigt för dig?

Jag börjar i människan, har människan i centrum för det jag gör. Systemet behöver anpassas kring individerna för att kunna ge dem möjlighet att lyckas och må bra. Sen vill jag aldrig stanna upp, så nyfikenheten och strävan efter att testa något annorlunda finns alltid där. Detsamma, dvs att ständigt utveckla sig, gäller för organisationer, och det tror jag är viktigt att förstå.

Vad eller vem är dina inspirationskällor?

Jag läser en del, lyssnar på poddar och ibland går jag på kurser. Då hittar jag nya saker som jag vill använda och testa och förbättra i de miljöer jag är. Jag blir inspirerad av de som kan mycket och jag försöker lägga ihop olika källor för att skapa en bättre helhet. Just nu läser jag Marty Cagan kring produktutveckling, pratar med Martin Jensen om förändring och går kurs med Eva Hamboldt och Lars-Johan Bastås kring neuroledarskap. Just det, om ni inte hört talas om Erin Meyer kan jag också tipsa om hennes jobb om kulturmappning och hennes bok om kulturen på Netflix. 

Vad tror du är nästa stora grej eller trend som kommer påverka dig i ditt arbete?

Det finns något i feedback som jag inte tycker fungerar bra, och det är en viktig del i mitt arbete att skapa trygghet och lärande i en organisation. Feedback är dock så laddat och det finns bättre sätt att kommunicera kring detta och ha rätt förväntningar på varandra. Nya sätt att utvecklas tillsammans och att snabba upp processen av trygghet tror jag är viktigt för att anpassa oss till den snabbrörliga värld som vi lever i.

Sen tror jag att fler företag kommer att bli mer produktbolag. Dagens stora tunga tjänster kommer ersättas av nya, smidiga och anpassade tjänster som passar mej och mina behov i mycket större utsträckning. Det kräver också att organisationer, styrning och människor ligger ett steg före för att göra det möjligt. Så jag tror, och hoppas, att väldigt stora förändringar kommer ske på många bolag framöver.

Vad är dina främsta handfasta tips att arbeta som konsult?

Vilken bra fråga! Jag tänker på att vara noggrann med att komma in till en ny kund på ett ödmjukt och nyfiket sätt. Jag vill prata med människor och förstå hur de har det och hur systemet ser ut. Sen vill jag veta vad kunden faktiskt vill uppnå, på riktigt. Först därefter börjar jag arbeta med att förändra. Det är viktigt att det blir utifrån kundens behov och förmåga och inte efter en modell eller tanke som jag har när jag kommer in på ett nytt uppdrag.

Sen trycker jag alltid på att utveckla en nyfikenhet hos kunder, att våga testa saker, och inspirera kunderna med nya tankar och idéer. Om de har blivit bättre på det när jag lämnar dem så har de en större möjlighet att fortsätta utveckla sig själva.

Och den här frågan är nog minst lika viktig för anställda på ett företag. Hur kan de göra så att företaget utvecklar sig enklare och effektivare över tid. 


Detta är en serie där vi intervjuar våra medarbetare. Läs även mer om SeventyOne och att jobba hos oss